Προσφορές service

service AUDI service VW  service SEAT  service SKODA   service SUBARU   service OPEL  service FORD service SMARTTurbo - compressor.Τι είναι, ιδιαιτερότητες

Turbo - compressor. Τι είναι, ιδιαιτερότητες, ιστορία ....

 

 

Τα υπερτροφοδοτούμενα αυτοκίνητα, χρησιμοποιούν 2 ειδών υπερσυμπιεστές, ξεχωριστά ή και σε συνδυασμό όπως οι TSI του VW GROUP.

Τους υπερσυμπιεστές καυσαερίων (turbo) και τους μηχανικούς υπερσυμπιεστές (compressor, supercharger).

1. TURBO

 

Το Turbo ή υπερσυμπιεστής καυσαερίων, αποτελείται από δύο φτερωτές, συνδεδεμένες μεταξύ τους με έναν άξονα. Η πρώτη φτερωτή γυρίζει από τα καυσαέρια, μεταδίδοντας την κίνηση στην άλλη φτερωτή, η οποία συμπιέζει τον αέρα και στέλνει μεγαλύτερες ποσότητες αέρα στην εισαγωγή του κινητήρα.

Η συμπίεση του αέρα, αυξάνει την θερμοκρασία του. Έτσι πριν ο αέρας φτάσει στην εισαγωγή του κινητήρα, περνάει από το intercooler (εναλλάκτης θερμότητας), το οποίο είναι στην ουσία ένα ψυγείο και ψύχεται.

Έτσι με την μεγαλύτερη μάζα αέρα (περισσότερο οξυγόνο), γίνεται καλύτερη καύση αυξάνεται η πίεση και σε συνδυασμό με την παροχή μεγαλύτερης ποσότητας καυσίμου, ο κινητήρας παράγει περισσότερη δύναμη και ροπή, διαθέσιμη σε χαμηλότερες στροφές απ' ότι σ' ένα ατμοσφαιρικό κινητήρα.

Όταν ο κινητήρας φτάσει την πίεση για την οποία είναι προορισμένος, τα επιπλέον καυσαέρια που παράγονται, παρακάμπτουν το turbo μέσω της βαλβίδας διαφυγής (wastegate).

wastegate wastegate

 

Όταν ο οδηγός αφήσει το γκάζι, ο αέρας που μένει μέσα στο turbo εκτονώνεται στο περιβάλλον μέσω της βαλβίδας εκτόνωσης (η γνωστή μας σκάστρα (blow off valve)).

ανοικτού τύπου σκάστρα

κλειστού τύπου σκάστρα

 

Λόγω της πολύ μεγαλύτερης ροπής και δύναμης, ο κινητήρας περιστρέφεται σε πολύ λιγότερες στροφές με αποτέλεσμα να καταναλώνει λιγότερο καύσιμο απ' ότι ένας αντίστοιχος ατμοσφαιρικός κινητήρας. Βέβαια σε περιπτώσεις μεγάλης πίεσης, καταναλώνει περισσότερο καύσιμο.

Ιδιαιτερότητες

 

Τα υπερτροφοδοτούμενα οχήματα (turbo) σε σχέση με τα ατμοσφαιρικά, χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση.

 

Στην εκκίνηση χρειάζεται εγκράτεια μέχρι το turbo και ο κινητήρας να αποκτήσουν την ιδανική θερμοκρασία λαδιού. Δεν πρέπει να πιέζουμε τον κινητήρα μέχρι να ζεσταθεί.

Στο σβήσιμο πρέπει να αφήνουμε τον κινητήρα να δουλεύει για 2-3 λεπτά πριν τον σβήσουμε για να μειωθεί η θερμοκρασία λαδιού.

Ιστορία του turbo

 

Το turbo εφευρέθηκε το 1905 από τον Ελβετό Alfred Büchi. Στην αρχή τοποθετούνταν σε πλοία, τρένα και αεροπλάνα.

Το πρώτο turbo αυτοκίνητο ήταν το Oldsmobile της General motors το 1962.

Το πρώτο sport αυτοκίνητο με turbo ήταν το 911 Turbo που παρουσίασε η PORSCHE το 1974.

Τα πρώτα αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποίησαν turbo με diesel κινητήρες ήταν τα Mercedes 300SD και Peugeot 604 τα οποία παρουσιάστηκαν το 1978.

 

2. COMPRESSOR – SUPERCHARGER

 

Ο μηχανικός υπερσυμπιεστής, κάνει την ίδια δουλειά με το turbo, με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

 

Παίρνει κίνηση απευθείας από τον κινητήρα μέσω ιμάντα ή άξονα.

 

Έχει άμεση απόκριση αλλά και μεγαλύτερες φθορές, κατανάλωση και απώλειες από το turbo.

 

 

TSI (Turbocharged (και κατά περίπτωση Twincharged) Stratified Injection). Τεχνολογική υπεροχή

Facebook
Googleplus
Twitter
Youtube

Προκαθορισμένες αναζητήσεις (tags) ...

 

προσφορές service, προσφορές service AUDI προσφορές service VWπροσφορές service SEATπροσφορές service SKODA,προσφορές service SUBARU,  προσφορές service OPEL, προσφορές service FORD    προσφορές service SMART 


τεχνικός τομέαςκωδικοί κινητήρωνtsi,   dsg - stronic,  quattro - 4motion - 4x4 - haldex - torsen, συγκρίσειςελαστικά,  πίνακες οχημάτων, εκθέσεις - εκδηλώσειςέκθεση Γενεύηςέκθεση Παρισίου, υγραέριο τέλη κυκλοφορίας αποδράσεις,   Ίμβρος χρήσιμα διάφορα video αστεία video,

 

 

Σχετικά άρθρα ...

 

 

Αναζήτηση


Αναζήτηση


Εξόφληση και με πιστωτικές κάρτες

Λιπαντικό service

Ιχθυοπωλείο

Μπαταρίες οχημάτων

Πρατήριο ΕΚΟ

Φανοποιεία - βαφές

Παναγία Ιμβριώτισσα Σαλαμίνας

Πρόσφατα άρθρα

Δημοφιλή άρθρα

Επιλεγμένα άρθρα